Dachstein / Schladming

Lyžařská oblast Schladming – Dachstein je mezi sportovci a lyžaři známá hlavně pro své výtečné sjezdovky a excelentní bežecké stopy. Centrem všech aktivit je městečko Schladming a nedaleká obec Ramsau pod Dachsteinem.

Nejdůležitější devizou Schladmingu je lyžařská houpačka. Do ní spadají vrcholy Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm. Na všechny vrcholy se dá dostat bez nutnosti sundat lyže. V případě, že někdo preferuje jízdě skibusem, přepravu zde zprostředkovávají pohodlné autobusy, jež jezdí v rámci skipasu bezplatně.

Přímo ze Schladmingu se k vrcholu táhne kabinová lanovka, která vyveze sportovce na samotný vrchol Planaie. Z něj vede zpět do Schladmingu sjezdovka dlouhá 4 km. Dojezd tratě je určen spíše pro zkušené sjezdaře, čeká tu na ně totiž těžká černá trať FIS. Kdo naopak lyžím příliš neholduje, může nedaleko odtud vyzkoušet dráhu pro saně. Ta má jak denní, tak i noční provoz.

Oblast patří k pěti nejlepším lyžařským centrům v Rakousku a turisty z čech je oblíbena hlavně z důvodu nevelké vzdálenosti od hranic, neboť délka cesty od hraničního přechodu s Českou republikou činí jen asi 300 kilometrů.

Pro děti jsou zde lyžařské vleky a školičky, tudíž i ti nejmenší budou mít o zábavu postaráno. Maskotem Ramsau am Dachstein je ještěr Kali, kterého tu turisté potkávají doslova všude. Pro ty úplně nejmenší jsou zde zvláštní vleky a pojízdné koberce, takže dospělí mají jistotu, že o bezpečí jejich dětí je postaráno.

Velkým plusem pro Ramsau am Dachstein je jeho skokanský můstek. Ten je využíván skokany nejen k tréninkům, ale také k závodění. Již 2x byla obec Ramsau pořadatelem Světového poháru, což svědčí o jeho kvalitách nejen na poli sjezdového, ale také severského lyžování a sdružených závodů.

Po těžkém dni prožitém na svazích přijde jistě vhod odpočinek v plaveckém bazénu. Bazén je k nalezení v samém centru Ramsau. Po setmění si návštěvníci oblasti mohou užít i v některé z místních restaurací a ochutnat speciality tohoto kraje. V průběhu dne se pak turisté mohou vydat do zasněžené přírody a užívat si pohled na majestátný ledovec Dachstein.